Invatatul la olita cu Theodor

Continuarea postului anterior cu bb 2…

La Theodor am aflat de scutecele lavabile si de chimicalele care se afla in pampersi, dar nu am avut puterea sa incep sa le folosesc, oricat de multe avantaje ar avea ele. Dar, in acelasi timp, am aflat ca de fapt mai natural decat orice scutec este in funduletul gol si culmea, mi s-a parut ceva si mai usor decat orice scutec. O alta metoda, care foloseste lasatul in funduletul gol de la nastere, este elimination communication (EC).ย  Mie imi place sa ma simt confortabil alaturi de copil, asa ca am combinat folosirea pampersilor cu lasatul cat mai mult liber.

De cand s-a nascut am incercat sa apelez cat mai putin la pampersi, in timpul somnului de noapte inca nu am inceput sa-i scot, dar in timpul somnului de zi deja am cateva incercari reusite si verificate: copilul nu face pipi adormit ๐Ÿ™‚

De data asta, n-a mai fost nevoie de cumpararea vreunei olite/colac de wc pentru ca ele erau in casa si inevitabil a inceput sa se joace cu ele, sa le descopere, sa vada la Stefan la ce se folosesc si sa copieze ce face el. Astfel, ca sunt momente in care Theodor asculta mai mult de Stefan si merge la olita si face pipi, ceea ce verifica regula citita de mine demult intr-o carte Montessori, ca cei mici nu se vor duce sa asculte tot de cei mici sau de adulti, ci de copiii / fratii mai mari pe care ii urmeaza orbeste. La Theo se aplica din plin regula asta si apropos de asta, este un exercitiu foarte bun si pentru fratele mai mare sa-si exerseze “talentele” de invatator ๐Ÿ™‚ .

Lasandu-l liber la fundulet in timpul zilei, a dus la constientizarea senzatiei de ud mai devreme de 2 ani. Inca nu a trecut bine de 2 ani si nu mai suporta pampersul, nu-l mai vrea nici la somn si de o saptamana i-l mai pun in timpul somnului de noapte pe furis, dupa ce adoarme pentru ca inca nu am puterea sa ma trezesc sa-l pun mereu . Am revenit insa la aranajamentul cu aleze dar intr-o saptamana de somn fara pampers la pranz nu s-a intamplat nici un pipi. Cand il trece se trezeste si nu mai adoarme la loc.

Dincolo de orice regula/metoda pentru mine este foarte important sa “ascult ” copilul si ce imi transmite prin anumite semne: daca il trece pipi ziua, in timpul activ, sta nemiscat si asteapta ceva, se intrerupe din activitatea lui, nu am observat pana acum sa faca pipi fara sa realizeze; daca il trece inย  timpul somnului, atunci se foieste, da din manute cautand ceva, din picioare, uneori mai si bolboroseste ceva ca si cum viseaza (pentru ca el fiind intre somn si realitate este posibil chiar sa viseze) ; daca il trece caca in timpul activ, atunci i se schimba si expresia fetei, se incordeaza, se screme, se inroseste la fata, uneori are si tendinta sa se ascunda pentru a face “linistit” (dar am observat tendinta de ascundere mai ales atunci cand a fost certat si de “frica” s-a retras) ; daca il trece caca in timpul somnului, atunci se trezeste de-a binelea. Episoade de kk in timpul somnului am avut in perioada de pana la 6 luni, inainte de diversificare, cand dupa fiecare alaptat era posibil sa faca si atunci cand au avut enteroviroze sau rotavirus.

O alta regula pe care o citisem era ca mai intai se invata copilasul sa faca treaba mare si apoi pipi, dar Stefan avea un tranzit foarte bun si in fiecare dimineata rezolvam aceasta problema. Theodor are tranzitul si mai bun si in afara de dimineata, se intampla sa mai faca si in cursul zilei, cand nu te astepti. S-a intamplat sa spuna ca-l trece caca de 3 ori pana acum, dar astazi , la 2 ani si putin s-a dovedit a fi foarte vehement cu “Mami ma tece caca! Mami epede baie! Mami Theo tece caca!” si am fugit spre baie, pe colacelul de wc si a facut. Ca pont, eu ii pun chilotei pe sub pantalonasi ca sa nu am de strans si spalat prea mult.

Pipi il simte deja cand face, daca are pampers nu incurajez sa-i spun “Da, mami, lasa ca ai pampers si nu te-ai udat ! Putem sa lasam chilotelul pe noi!” cum am mai auzit si citit, ci il dam jos imediat. Copilul oricum nu mai vrea sa stea cu acel ceva pe el dupa ce a facut pipi, fie ca e pampers , pantalon sau chilot: “Mami, chimba! Mami chimba!”

Precizarea pe care o fac este ca, in afara de scutecele de unica folosinta, restul implica spalat si spalat. Zilnic spal cate 2 masini de hainute, zilnic il schimb pe Theodor pe putin de 5 ori – nu numai din cauze de pipi/caca, ci si din cauza ca s-a murdarit la masa, de carioci, s-a udat la baie cu apa si ce sa mai vorbim de joaca prin nisipul/baltile de afara. Deci, spalatul fiind un “must do “, atunci ce mai conteaza un pantalon udat de pipi …

Atunci cand face pe el, in nici un caz nu il bat sau il cert. Aceasta practica barbara si injositoare pentru specia umana, mai ales pentru o mama, am vazut-o aplicata de 3 mame pana acum, in parc, cu fetitele lor. Sunt convinsa ca nu sunt singurele care chiar cred ca bataia explica tot. Ii vorbesc calm si ii explic unde trebuia sa faca. Din pacate, uneori Theodor sta si cu alte persoane care folosesc expresii ca “este rusinos”, “esti baiat mare”, “rad copiii de tine”, “m-am suparat pe tine”, “mai faci ? ” , “acum mami este suparata pentru ca ai muradit pantalonii” etc. De-a lungul celor 6 ani de Stefan, am invatat ca nu pot sa controlez fiecare minut din viata unui copil si asa cum se intalneste acum cu persoane diverse, asa se va intalni si in viata. Incerc sa corectez cat pot comportamente si expresii, dar “vorba batraneasca” ma depaseste uneori.

Este adevarat, ca la bb2, privesti lucrurile mult mai relaxat cam din toate punctele de vedere incepand cu reducerea stresului ca bb nu mananca 200g la o masa pana la consumarea detergentului vazand cu ochii. Deci lasatul in fundul gol nu numai ca nu ma streseaza, ci, la acest moment, il consider normal si calea cea mai usoara de a invata sa faca nevoile la olita/wc.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *