Siropul de ridiche neagra

Incep cu siropul de ridiche neagra pe care l-am cumparat in incercarea disperata de a-i linisti tusea puiului meu. Recunosc, nu am citit ingredientele in magazin si m-am bazat pe spusele vanzatoarei ca este “natural” si destinat copiilor. Eu am cumparat produsul acesta, dar ingredientele se regasesc si in alte siropuri cam in aceeasi combinatie.

Pe prospectul lui scrie asa:

Ajuta la obtinerea confortului respirator
Suport pentru sanatatea tractului respirator

Ingrediente: zahar invertit, extract de ridiche neagra (Raphanus sativus nigra)- min 35%, antioxidant: vitamina C 1,2%, conservant: benzoat de sodiu; ulei esential de lamaie (Citri aetheroleum), ulei esential de portocale (Auranti aetheroleum), ulei esential de scortisoara (Cinnamomi aetheroleum).

Efect:
-fluidifica secretiile bronsice,
-antiseptic
-antiinflamator.

Recomandari:
-tuse productiva
-raceala, gripa,
-bronsita.

Contraindicatii
Nu se recomanda in caz de diabet.

Sarcina si alaptare
Se poate consuma de catre femeile însarcinate si mamele care alapteaza.

Efecte secundare si interactiuni
La dozele recomandate nu au fost semnalate efecte secundare sau interactiuni medicamentoase.

Întrebuintare
Copii 1-5 ani: 2-3 lingurite pe zi
Copii 6-12 ani: 4-5 lingurite pe zi
Copii peste 12 ani si adulti: 3-4 linguri pe zi.
Dozele recomandate asigura necesarul zilnic de vitamina C

Eu ma opresc doar asupra ingredientelor :

1.zahar invertit – Zaharul invertit este zaharoza descompusa in glucoza si fructoza.

Zaharoza, pentru a putea fi preluata de organism, trebuie mai intai sa treaca printr-un proces de invertire, adica de transformare.

Acest proces de invertire are loc in intestin, cu sprijinul unei enzime numite invertaza si care duce la transformarea zaharozei in doua molecule mai mici- glucoza si fructoza- ce pot strabate peretele intestinului subtire si care patrund in circuitul sanguin. Invertirea din interiorul organismului se face cu niste costuri iremediabile si are doua neajunsuri:

-in acest proces se consuma cantitati importante de calciu ( preluat din oase, dinti, unghii, par, etc) ce poate duce in timp la decalcifieri, osteoporoza, tulburari intestinale

-conduce la epuizarea invertazei din intestine, ajungandu-se astfel la intoleranta alimentara si la astenie.

Conform normativelor UE, solutiile de zahar invertit obtinute din cristale de zahar (zahar tos, zahar pudra), poarta, pe buna dreptate, numele de miere artificiala. Aceasta solutie “de dulce” nu este sanatoasa.
Zaharul invertit alimentar, daca nu este natural, asa cum se gaseste în mierea de flori si mierea de mana, prin faptul ca se absoarbe deosebit de repede (mai repede decat zaharul rafinat), creste brusc glicemia si îngrasa. Participarea pancreasului endocrin la metabolizarea acestui amestec de monozaharide este chiar mai mare decat în cazul zaharului rafinat (insulina fixeaza glucoza, nu zaharoza, ori absorbtia glucozei libere este mai brusca). De asemenea, compozitia unilaterala concentrata, ca si în cazul altor alimente de acest tip (uleiuri rafinate, faina alba, etc.), poate produce dezechilibre metabolice. Solutiile nenaturale (artificiale) de zahar invertit sunt utilizate azi, la scara larga în industria alimentara, consecintele sale negative asupra sanatati, nefiind de neglijat. Zaharul invertit, fiind mai dulce ca zaharul (zaharoza) din care provine (solutia de zahar invertit are gust mai dulce decat solutia de zaharoza, prin prezenta libera a fructozei, care este 2 ori mai dulce decat zaharul si decat glucoza), se utilizeaza la fabricarea siropurilor, îndulcitorilor, înlocuitorilor de miere, înghetatei, racoritoarelor, bomboanelor, lichiorurilor, etc..  Desi exista o sursa majora naturala de zahar invertit (mierea), se propaga ideea folosirii zaharului invertit artificial, obtinut din cristale rafinate de zahar tos, pe considerentul ca produsul obtinut este sanatos (ar fi primul caz din istorie, în care dintr-un aliment industrial arhirecunoscut pentru nocivitatea sa, s-ar obtine un preparat convenabil pentru organism). Cei care se lasa cu usurinta pacaliti, sunt îndemnati chiar sa-si prepare, ca sursa “de dulce”, astfel de solutii “inofensive” în conditii casnice.

Zaharul invertit natural, în cantitate moderata, este sanatos caci, spre deosebire de zaharul rafinat, nu produce decalcifieri si, în plus, întotdeauna se asociaza cu numerosi compusi bio valorosi pentru organism, inclusiv cu invertaza naturala.  În natura, zahar invertit se gaseste, în afara de miere, în fructele supracoapte si în legumele si fructele “piscate de ger”. Astfel de surse naturale, prin zaharul invertit din compozitie, nu dauneaza în nici un fel sanatatii. Cea mai accesibila si mai valoroasa sursa de zahar invertit ramane însa mierea naturala, dar se impun restrictii cantitative si în legatura cu utilizarea alimentara a acesteia.

2. antioxidant: vitamina C 1,2%   Din punctul de vedere al structurii chimice, vita­mi­na C existenta în fructe si legume este identica cu cea sintetica. Si atunci de ce se face aceasta diferen­tiere? Pentru ca efectul terapeutic al variantei organice este incomparabil mai intens decat al celei obtinute pe cale industriala. Cercetatorii au identificat în extractele naturale bogate în vitamina C asa-numitii co-factori, niste substante naturale (flavonoide, antociani, acizi organici) care, pe de o parte, îmbuna­tatesc simtitor asi­milarea acestei vitamine de catre organism, iar pe de alta parte, potenteaza actiunea sa terapeutica incredibil de mult, îi cresc biodisponibilitatea cu pana la 30%.

3.conservant: benzoat de sodiuE211, este sarea de sodiu a acidului benzoic, ce se gaseste in mod natural in compozitia fructelor de padure, coacaze, prune, corcoduse, cirese si mere, in ciuperci, scortisoara, cuisoare si cateva produse lactate (ca rezultat al fermentatiei bacteriene).

Un conservant este o substanta care prelungeste perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produselor de microorganisme. Benzoatul de sodiu este unul dintre cei mai utilizati conservanti.

Este un bacteriostatic si fungistatic în conditii de aciditate.

Este, de asemenea, utilizat în focuri de artificii ca un combustibil în substanta exploziva, o pulbere care face un zgomot suierator sau petarde, atunci cand este comprimat într-un tub si este detonat.

Efecte asupra organismului uman?

Potrivit specialistilor, E211 provoaca urticarie si agraveaza astmul.

Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana il considera cancerigen. Este interzis in SUA si totusi este permis in Romania. In combinatie cu acidul ascorbic (vitamina C, E300), benzoatul de sodiu si benzoatul de potasiu (E212) pot forma benzen, acesta fiind un cunoscut cancerigen. Factori ca temperaturile ridicate, lumina, si timpul petrecut pe raft pot stimula formarea benzenului.

Benzoatul de sodiu afecteaza negativ organismul chiar de la nivelul ADN-ului. Acest avertisment a fost semnalat de publicatia The Independent, in urma unui studiu realizat de cercetatori din Marea Britanie. Coordonatorul studiului, Peter Piper, profesor de biologie moleculara si biotehnologie la Universitatea Sheffield, a declarat publicatiei britanice The Independent ca: “E 211 poate chiar sa distruga in totalitate ADN-ul din mitocondrii, ceea ce conduce la imbatranirea precoce a celulelor, la aparitia bolii Parkinson si a unei serii de alte afectiuni neurologice”.

Tot benzoatul de sodiu (E211) este incriminat in hiperactivitatea si deficitul de atentie la copii, ADHD .Cercetarile publicate in 2007 pentru Marea Britanie al Agentiei de standarde alimentare sugereaza ca benzoatul de sodiu (E211) este legata de comportament hiperactiv si de inteligenta scazuta la copii.

Poate induce migrene lucratorilor din industria de panificatie, este neurotoxic.

4. ulei esential de lamaie (Citri aetheroleum) obtinut prin presarea cojilor de lamaie

Efecte si utilizari:

– antiseptic, antiviral si bactericid ; util in diverse infectii respiratorii: guturai, faringite simple, bronsite si se administraza preventiv in epidemiile de viroze respiratorii.
-calmant asupra sistemului nervos central;util in insomnii sau cosmaruri.
– antihipertensiv ; mai ales la diabetici, previne accidentele hipertensive.
-stimulator in circulatia limfatica; util in celulita, obezitate si in retentia de lichide.
– tonifiant :  util in varice si flebite.
– depurativ, antitoxic si antireumatic: util in artrite, artroze, guta, congestii ale pielii, eruptii si in bolile reumatismale.
– stimulator al secretiilor gastro-hepatice si pancreatice; util in  inapetenta, usoare indigestii, balonare.

Contraindicatii absolute:
Nu se va administra sub nici o forma nou-nascutilor si copiilor sub 3 ani.

5. ulei esential de portocale (Auranti aetheroleum)obtinut prin presarea la rece a plantei (coaja fructului).

Efecte:

– tonice, vitaminizante si afrodisiace, calmant, antiinflamator, antiseptic, antibacterial, detoxicant, calmant dermatic, sedative sau diuretice;

– bun sedativ natural

– antispasmodic. Acest lucru se refera la abilitatea uleiului de a reduce spasmele musculare prin furnizarea de megadoze de electroliti si bioflavonoizi citrici care amplifica circulatia in sistemul muscular. Acest proces elimina deseurile metabolice care irita sistemul neuromuscular si declanseaza atacurile spasmodice.

– carminativ, adica ajuta la inlaturarea gazului din intestine. Bioflavonoizii citrici din portocala ajuta la relaxarea peretelui abdominal pentru a imbunatati digestia si a ajuta la eliminarea gazului.

– diuretic natural prin aceea ca favorizeaza eliberarea excesului toxic de acid uric, bila, poluanti si apa prin urinare.

Util in starile de stres, depresii si oboseala, nevralgiilor sau racelilor; tratarea efectelor adverse ale antibioticelor sau pentru tratarea intoxicatiilor.

6. ulei esential de scortisoara (Cinnamomi aetheroleum) se obtine din coaja unui arbore vesnic verde.

Efecte:

–   puternic antiseptic, ca remediu in combaterea tusei, a durerilor de cap si in tratarea racelilor, distruge ciupercile, bacteriile, fungii si alte microorganisme responsabile pentru infectiile stafilococice; leac impotriva tusei uscate.

–   amplifica activitatea receptorilor de insulina. Acest lucru este deosebit de important, deoarece reduce cantitatea de insulina din fluxul sanguin. Acest lucru contribuie la stabilizarea continutului de zahar din sange, amplifica metabolismul grasimilor si descreste inflamarea celulara.

–   antimicrobian, creste imunitatea si capacitatea de functionare a creierului.

Contraindicatii ale scortisoarei : în doze mari sau sub forma de ulei esential nu este indicata femeilor însarcinate si copiilor.

Surse : www. bioterapi.ro, http://nutritionist.info.ro, http://www.uleiurivolatile.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *