Biscuiti rapizi

Reteta este foarte simpla, o am de la buna noastra prietena si mosica , Laura, un izvor nesecat de inspiratie pentru tot ce inseamna arta, careia ii multumim foarte mult pentru acest dulce rapid.

Este pentru copilasi mai mari, deoarece contine mult unt.

Cantitati pentru o tava mare de cuptor: 100 g unt (eu folosesc de 65%), 1 ou, 3-4 linguri de miere (sau zahar brun; de preferat sa fie pudra)- depinde cat vreti de dulce, 200-250 g faina (max). Optional: stafide, nuca de cocos, fulgi de migdale, seminte de orice fel, cacao.; foarte putin praf de copt.

Eu amestec doar cu mainele, nu folosesc mixerul. Amestec untul cu mierea si cu oul foarte bine, incerc sa sfaram cat mai bine untul. Adaug faina putin cate putin, pana ce amestecul se intareste putin si daca este luat cu lingura nu curge. Este usor lipicios.

Acum trec la variatiuni. Daca ii vreau simpli, nu mai adaug nimic. Daca ii vreau cu ceva anume, incep sa adaug: fulgi de nuca de cocos, stafide sau cu orice altceva imi doresc. De multe ori impart compozitia si fac de mai multe feluri. Astazi am facut de doua feluri:

– cu cacao, fulgi de nuca de cocos si stafide si

– fara cacao, dar cu fulgi de nuca de cocos si stafide.

Pentru cei cu cacao: am adaugat pudra de cacao inainte de faina si am amestecat bine, pana s-a omogenizat.

Apoi, la ambele variante, am adaugat cam 4-5 linguri de fulgi de nuca de cocos si apoi cam 1-2 linguri de stafide.

Umplu cam 1/2 de lingura si modelez in mana forme rotunde de biscuiti, pe care le asez in tava tapetata cu hartie de copt. Se pot face si forme, dar cu mare atentie, modelat mai intai in mana si apoi pus de blat si taiat cu forma, pentru ca aluatul nu se poate intinde pe blat cu sucitorul, pentru ca este foarte fraged.

10978532_10153054576619035_7097898446604135832_n

Se dau la cuptor (eu l-am preincalzit), la foc mic spre mediu (nu am cu grade, la mine e cuptor clasic) si se lasa cam max 5 min.

10451908_10153054576629035_4888691165015756544_n

Theodor a participat activ la toate operatiunile, asa ca, de la 15-20 min max cat ar dura tot amestecul, noi ne-am intins cam la 30 min: faina s-a imprastiat prin toata bucataria, fulgii de nuca de cocos s-au varsat in exces in compozitie (spre deliciul tuturor, de aici si ideea ca mai bine cu ei decat fara ei), zaharul a fost pus cam mult dupa indicatiile lui: “inca o lingura , inca 2 linguri , mamiiii , te rog !” si inca alte cateva maruntisuri care au facut totul mai vesel.

Se pot pastra intr-un borcan inchis pana a doua zi. Apoi, le-as recomanda doar adultilor sa-i consume.

Pofta buna si distractie!

10959904_10153054579804035_5998340502093205735_n

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *